Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Економија > Објављени подаци о кретању БДП-а у 2017. години

Објављени подаци о кретању БДП-а у 2017. години

Београд, 1. октобар 2018. године – Републички завод за статистику саопштио је данас да је објавио претходне резултате ревизије бруто домаћег производа (БДП) по методологији ЕСА 2010, према производном и расходном приступу, у текућим и сталним ценама, за период 2015–2017. година.

Уз серије ревидираних података, објављено саопштење садржи и анекс са упоредним прегледом података пре и после ревизије, при чему ће финалне процене бити објављене годину дана касније – у складу са новом динамиком објављивања података о БДП-у.

Према прелиминарним резултатима обрачуна, бруто домаћи производ у 2017. години износио је 4.754.368,4 милиона динара у текућим ценама, што је у односу на претходну годину номинално више за 5,2 одсто.

Посматрано по делатностима, у 2017. години најзначајније учешће у формирању БДП-а имају: сектор прерађивачке индустрије 15,1 одсто, сектор трговине на велико и мало и поправке моторних возила 11,4 одсто, сектор пословања некретнинама 7,3 одсто, сектор пољопривреде, шумарства и рибарства шест одсто и сектор информисања и комуникација пет одсто.

С друге стране, у употреби БДП-а учешће издатака за личну потрошњу домаћинстава је 69,6 одсто, издатака за финалну потрошњу државе 16,2 одсто, бруто инвестиција у основна средства 17,7 одсто, извоза добара и услуга 50,5 одсто и увоза добара и услуга 57,1 одсто.

Реални раст БДП-а у 2017. години, у односу на претходну годину, износио је два одсто.

По делатностима, у 2017. години у сектору прерађивачке индустрије остварен је реални раст бруто додате вредности од 4,8 одсто, сектору трговине на велико и мало и поправке моторних возила 5,2 одсто, сектору информисања и комуникација 3,8 одсто, сектору грађевинарства 5,7 одсто, сектору саобраћаја и складиштења 4,5 одсто и у сектору услуга смештаја и исхране 10,8 одсто.

Реални пад бруто додате вредности забележен је у сектору пољопривреде, шумарства и рибарства 11,2 одсто, као и у сектору снабдевања електричном енергијом, гасом и паром 4,2 одсто.

Посматрано са расходне стране, највећи реални раст бележе извоз добара и услуга 8,2 одсто и увоз добара и услуга 11,1 одсто, при чему бруто инвестиције у основна средства имају реални раст од 7,3 одсто.

Издаци за финалну потрошњу имају реалну стопу раста од 2,2 одсто, од чега је реални раст издатака за личну потрошњу сектора домаћинстава 2 одсто. Издаци за личну потрошњу државе имају реални раст од 3,7 одсто, а издаци за колективну потрошњу раст од 2,7 одсто, додаје се у саопштењу.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs