Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Економија > У буџету за наредну годину довољно средстава за јавне инвестиције

У буџету за наредну годину довољно средстава за јавне инвестиције

Београд, 5. октобар 2018. године – Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је данас да ће у буџету Србије за 2019. годину бити укупно 208 милијарди динара за јавне инвестиције, што је за 25 милијарди динара више у поређењу са прошлом годином.

Фото: Танјуг

Мали је на панелу о финансијским изгледима за Западни Балкан, другог дана Седмог самита ЕУ–Југоисточна Европа "Одрживи опоравак Балкана? Србија у водећој улози“, рекао да Србија жели да буде прва земља по стопи раста у Европи, те да новца за подстицање инвестиција има.

Он је, говорећи о стимулацијама и олакшицама, подсетио на то да ће до краја октобра Влада изаћи са пакетом мера са олакшицама за ИТ сектор, што ће бити снажна порука да смо спремни да подржимо ову индустрију.

Наша земља је у последњих неколико година постала најбрже растућа економија у Европи, подвукао је министар.

Мали је подсетио на то да је стопа раста у првих шест месеци ове године износила 4,9 одсто, уз напомену да у том расту учествују и пољопривреда, прехрамбена индустрија, грађевинарство, то јест гране које дају за право да се каже да је тај раст стабилан и дугорочан.

Према његовим речима, незапосленост сада износи 11,9 одсто, динар је стабилан, као и курс и инфлација, а трећу годину заредом имамо суфицит, уз смањење јавног дуга.

Намера је, како је подвукао, да јавни дуг буде још нижи јер се смањивањем стања јавног дуга смањују и издаци за камате и отвара простор за веће плате и пензије, као и за више инвестиција.

Он је напоменуо да је јуче представио пакет мера које ће важити од јануара 2019. године, а које додатно треба да подстакну раст наше привреде, објаснивши да је међу њима укидање доприноса за осигурање од незапослености на терет послодавца, а које је износило 0,75 одсто, уз смањење парафискалних намета.

Такође, како је додао, промениће се и начин обрачуна пореске амортизације како би привредници више могли да улажу у опрему и технику, а биће донет и пакет стимулативних мера за иновативне активности.

Министар је подвукао да економски напредак Србије значи и економски напредак региона, с обзиром на водећу улогу наше земље на Балкану, нагласивши да је у нашем интересу да се повежемо са регионом.

Према његовим речима, зато Србија улаже у изградњу путева – коридора 10 и 11, брзу пругу до Будимпеште, како бисмо били повезанији и самим тим јачи, привлачнији и атрактивнији за инвеститоре и велике пројекте јер само тако можемо да успемо.

У том смислу, Мали је посебно указао на важну улогу ЦЕФТЕ, с обзиром на то да је она окосница наше економске сарадње.

Србија у трговини са ЦЕФТОМ остварује суфицит, а само прошле године имали смо 3,9 милијарди евра трговинске размене са њеним чланицама, од чега је 3,1 милијарда извоз, прецизирао је он.

Влада Србије чврсто верује у то да је једини пут да се иде напред – да идемо напред као регион и зато заједничка перспектива и будућност лежи у што већој сарадњи и што мањим баријерама између нас, закључио је министар.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs