Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Економија > Нове инвестиције у обновљиве изворе енергије

Нове инвестиције у обновљиве изворе енергије

Београд, 5. октобар 2018. године – Министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије Александар Антић изјавио је данас да су у Србији покренуте инвестиције за изградњу електроенергетских постројења укупног капацитета 1.000 мегавата, од чега две трећине у обновљиве изворе.

Фото: Танјуг

Антић је на Самиту ЕУ–Југоисточна Европа "Одрживи опоравак Балкана? Србија у водећој улози" истакао да је Србија претходних година пустила у рад капацитете од 150 мегавата из обновљивих извора, док ће до краја године имати још 200.

Такође, план је да до 2020. године имамо укупно 600 мегавата из тих извора енергије, навео је он и додао да ресорно министарство анализира прелазак са "find-in" подстицајних тарифа за производњу струје из обновљивих извора на аукцијски модел, што би требало да донесе Србији нове инвестиције у ову област.

Министар је подсетио на то да је Електропривреда Србије (ЕПС) до сада у заштиту животне средине уложила 300 милиона евра, а план је да та улагања буду већа од 800 милиона.

Србија, како је објаснио, има три стуба енергетске политике – производњу угља у складу са европским еколошким стандардима, хидропотенцијале и енергетску ефикасност.

У плану је формирање снажног фонда за енергетску ефикасност, најавио је он и додао да наша земља разматра могућност укључења у гасовод "Турски ток" како би обезбедила сигурност у снабдевању гасом.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs