Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Практична корист за грађане од борбе против сиве економије

Практична корист за грађане од борбе против сиве економије

Београд, 9. октобар 2018. године – Министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Бранко Ружић, председница Општине Савски венац Ирена Вујовић, извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић и директор Сектора за бежичну приступну мрежу у Телекому Ђорђе Маровић отворили су данас у парку Мањеж зону бесплатног бежичног интернета.

Фото: Фонет

Ружић је том приликом навео да су зону бежичног интернета (WiFi дрво), грађани Савског венца освојили у наградној игри "Узми рачун и победи 2018", која је послужила као драгоцен алат за подизање свести грађана Србије о потреби да се сива економија сузбије на најмању могућу меру.

Он је нагласио да сузбијање сиве економије доводи до свести о томе колико ће нових школа, обданишта, улица и паркова бити изграђено, уколико се изборимо са овим проблемом.

На овај начин промовишемо грађанску иницијативу и непосредну демократију, при чему грађани сами опредељују средства за оне услуге које су им потребне, објаснио је министар и додао да је реч о првој од три WiFi зоне које су током лета постављене у првопласираним општинама у категоријама малих, средњих и великих – Блаце, Савски венац и Врање.

Вујовић је оценила да се оваквим акцијама практично показује које су користи од сузбијања сиве економије и како плаћање пореза побољшава живот и окружење грађана.

Јовановић је навела податак да је у наградној игри учествовало свих 165 градова и општина у Србији и више од 41 одсто грађана, директно или преко чланова породице.

Истаживање је показало да они сада разумеју да је фискални рачун најбоља потврда да је трговац држави платио све обавезе и све порезе, навела је она и додала да је овом наградном игром створен амбијент у којем држава може да интезивира напоре у сузбијању сиве економије.

Маровић је објаснио да WiFi зона подразумева коришћење бесплатног интернета у пречнику од 150 метара, са капацитетом до 300 корисника истовремено и максималне брзине до 300 Мб/с.

Он је нагласио да је "WiFi дрво", како је назван овај уређај, новина за ове просторе, и додао да је оно производ заједничке сарадње инжењера, дизајнера и конструктора, при чему је за његову израду ангажована домаћа индустрија.

Изглед дрвета је тако прављен да може да се уклопи и у тргове и у паркове, а поред бесплатног интернета, оно нуди и могућност пуњења батерије мобилних телефона, рекао је Маровић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs