Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Односи Србије и Румуније модел добросуседства у региону

Односи Србије и Румуније модел добросуседства у региону

Београд /Темишвар, 9. октобар 2018. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић и министар спољних послова Румуније Теодор Мeлешкану размотрили су данас у Темишвару све теме од значаја за билатералну сарадњу двеју земаља.

Фото: Министарство спољних послова

На састанку је констатовано да су односи између две земље традиционално добри и пријатељски и да представљају модел добросуседства у региону.

Румунија спада међу пет чланица ЕУ, односно четири чланице НАТО које нису признале једнострано проглашену независност Косова, што представља чињеницу од посебног значаја за Србију.

Саговорници су констатовали да је билатерална економска сарадња између Србије и Румуније у успону, а робна размена, као најзначајнији сегмент економских односа, у континуираном је порасту.

Сусрет двојице министара био је веома добра прилика за дијалог о бројним питањима чија реализација предстоји у непосредној будућности и сасвим сигурно је дао веома значајан импулс добрим односима двеју земаља, непосредно утичући на његов успешан ток и реализацију, као и конкретне договоре и потенцијалне заједничке пројекте који ће у наредном периоду произићи.

Током боравка у Темишвару, шеф српске дипломатије се састао са представницима српске заједнице у Румунији – председником Савеза Срба у Румунији Огњаном Крстићем, послаником у Парламенту Румуније Славољубом Аднађом, као и владиком Лукијаном, епископом будимским и администратором темишварским.

Дачић је у Темишвару учествовао и на међународној конференцији „Безбедносни изазови на Балкану“, коју су организовале НВО „Нови стратегијски центар“ из Букурешта и Западни универзитет у Темишвару.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs