Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Етнички мотивисано насиље неће бити толерисано

Етнички мотивисано насиље неће бити толерисано

Београд, 10. октобар 2018. године – Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије Сузана Пауновић изјавила је данас да је у Србији од 2011. преполовљен број инцидената који су мотивисани националном, верском и расном нетрпељивошћу.

Фото: rts.rs

Пауновић је, гостујући у Јутарњем дневнику Радио-телевизије Србије (РТС), подсетила на то да је полиција ухапсила четири особе због напада на двојицу Албанаца у Новом Саду, а осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова.

Она је рекла да ће, након што Министарство унутрашњих послова заврши свој део посла, јавност бити обавештена о мотивима овог напада, при чему је упутила честитке припадницима полиције на брзој и ефикасној реакцији.

Пауновић је изразила уверење да ће исто тако ефикасно реаговати и правосуђе, и додала да ће Србија на тај начин послати најјаснију поруку да је правна држава, у којој се не толерише ни покушај, ни претња насиљем, и да ће то увек бити санкционисано.

То је интерес свих нас који у овој земљи живимо, без обзира на националну припадност, истакла је Пауновић и додала да су поменути инцидент осудили и председник Србије и представници Албанаца.

Она је оценила да овај инцидент није слика ни Новог Сада, ни Србије, и нагласила да је у претходним годинама много труда уложено у то да се очува мултиетничност Србије.

Пауновић је подсетила на то да ће 4. новембра бити одржани избори за националне савете националних мањина, и да је до 19. октобра могуће предати изборне листе.

Према њеним речима, до 19. октобра могућ је упис у посебан бирачки списак у јединицама локалне самоуправе, а од тада па до 31. октобра бирачи ће моћи да се упишу само у Министарству државне управе и локалне самоуправе.

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права је навела податак да је до сада предато 30 изборних листа, додавши да ће коначни резултати избора бити познати 8. новембра.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs