Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Последице одласка младих сложене и далекосежне

Последице одласка младих сложене и далекосежне

Београд, 11. октобар 2018. године – Министарка без портфеља у Влади Републике Србије задужена за демографију и популациону политику Славица Ðукић Дејановић изјавила је данас да су последице одласка младих из земље сложене и далекосежне, због чега је управљање миграцијама младог високообразованог становништва један од приоритетних задатака Владе.

Фото: Танјуг

Ðукић Дејановић је на панелу ''Оквири јавних политика и координација кључних актера релевантних за миграције и развој'', одржаном у оквиру конференције ''Миграције и развој:дијаспора у фокусу'', истакла да се тренутни ефекти одлива младог становништва огледају у промени укупног броја и структуре становништва.

Према њеним речима, емиграциона подручја, која већ заостају у економском развоју, додатно ће осиромашити у демографском, фертилном, радном, културном, интелектуалном и сваком другом погледу.

Она је подсетила на то да су резултати истраживања спроведеног почетком године показали да трећина студената у Србији планира да оде у иностранство после завршених студија, а да половина њих не планира да се врати у земљу.

Такође, како је додала, истраживање, у којем је учествовало више од 11.000 студената, показало је и да више од 90 одсто испитаника има пуну подршку родитеља за одлазак у иностранство, као и да приближно 70 одсто њих има родбину или пријатеље у другим земљама.

Као главне разлоге за одлазак студенти су наводили немогућност налажења посла у струци (27,3 одсто), слабо плаћен посао у струци (21,3 одсто) и низак животни стандард (20,1 одсто), док су истовремено као кључне предности живота у иностранству истакли лакше налажења посла у струци (27,6 одсто) и боље плаћен посао у струци (24,3 одсто), прецизирала је министарка.

Она је указала и на податак да је у истраживању међу студентима учествовало чак 64,6 жена, а 35,4 одсто мушкараца.

То, како је навела, намеће размишљање о томе да ће одлука студената да оду из земље озбиљно угрозити продукциони и репродукциони потенцијал на локалном и националном нивоу и да може интензивирати негативне демографске тенденције које доминирају на нашим просторима.

Према њеним речима, они који сада планирају да напусте Србију у просеку имају 28, 7 година, а сваки пети међу њима има диплому факултета или високе школе.

Ðукић Дејановић је оценила да уписну политику на факултетима треба ускладити са стварним потребама тржишта рада, и то се намеће као неминовност у развоју савремене Србије.

Конференција ''Миграције и развој: дијаспора у фокусу'' организована је са циљем да се утврде полазне основе за координацију кључних актера у друштву како би се јачале везе са исељеништвом и дијаспора што ефикасније укључила у развојне процесе у матичној земљи.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs