Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Значајни планови за развој Топличког округа

Значајни планови за развој Топличког округа

Прокупље, 12. октобар 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић најавила је данас, након седнице Владе Србије у Прокупљу, много већа улагања у овај део Србије, изразивши наду да ће прва фаза градње ауто-пута Ниш–Приштина–Тирана, односно деонице од Ниша до Плочника, кренути крајем наредне године.

Ана Брнабић и градоначелник Прокупља Александар Симоновић

Брнабић је указала на то да је данашње заседање републичке владе у Прокупљу јасан сигнал намере да се у наредном периоду много више инвестира у тај град, али и у цео Топлички округ, нагласивши да међу три стратешка пројекта за Прокупље апсолутни приоритет има ауто-пут мира Ниш–Мердаре–Приштина–Тирана–Драч.

Она је пренела да ју је потпредседница Владе Зорана Михајловић известила да је пре два два завршен идејни пројекат и да се наставља рад на том пројекту.

Цео концепт Топличког краја ће се у потпуности изменити када будемо имали ауто-пут кроз тај део земље, нагласила је премијерка.

Брнабић је као други важан пројекат издвојила изградњу индустријске зоне, у вези са чим ће Влада наредне недеље донети закључак, којим ће 16 хектара земљишта бити пребачено на Град Прокупље.


Затим ће, како је рекла, министарства привреде и финансија радити на томе да се око 490 милиона динара из буџета определи за опремање индустријске зоне.

А онда нам предстоји да, заједно за локалном самоуправом, доводимо инвеститоре и развијамо домаће предузетништво, нагласила је Брнабић, додавши да се ради на пресељењу Опште болнице из Дома здравља, и да је покренута прва фаза израде техничке документације за будућу зграду од 30.000 квадрата.

Коначно, имамо и пројекат гасификације и 2019. године треба да крене гасовод Ниш–Прокупље, пројекат вредан око 15 милиона евра, који ће дати другачију перспективу, рекла је премијерка.

Она је поручила да Влада, као што је на ноге подигла Ниш и југ Србије, ради на томе да се развијају и остали делови земље, па је нашла партнера за РТБ Бор и тиме решила један велики проблем на истоку земље, а у Краљеву су сада четири фабрике.

Одговарајући на питања новинара у вези са инвестицијама, Брнабић је подсетила на то да у Прокупљу већ раде "Леони" и "Биз линк", а да ће бити боља ситуација када буде уређена индустријска зона.

Локалне самоуправе, како је истакла, треба да раде на развоју малих и средњих предузећа у својим срединама, за које Министарство привреде опредељује средства, јер здрава економија не зависи само од страних инвеститора.

Премијерка је пренела да се на седници Владе данас разговарало и о Куршумлији, Блацу, Житорађи, и навела да је важно да се заврши процес приватизације Куршумлијске бање.

Две бање у близини Куршумлије, Пролом и Луковска бања, веома добро раде, а Куршумлија је туристички потенцијал и захваљујући Ðавољој вароши, због чега је важно и да ауто-пут иде до Куршумлије, рекла је председница Владе.

Када је реч о приватизацији Куршумлијске бање, она је навела да је један од проблема био и ригорозни Закон о јавној својини, чије је измене Влада јуче усвојила, па је изразила наду да ће тиме проблем бити решен, а затим и пронађен начин да се та бања оживи.

Са свим овим ћемо ставити Прокупље на мапу као регионални центар, рекла је председница Владе и честитала свим Топличанима Дан ослобођења Прокупља.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs