Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Брнабић открила споменик Гвозденом пуку у Прокупљу

Брнабић открила споменик Гвозденом пуку у Прокупљу

Прокупље, 12. октобар 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић предводила је данас централну државну церемонију поводом обележавања стогодишњице ослобођења Прокупља, и том приликом открила споменик Гвозденом пуку, поручивши да је Србија данас јача него што је била јуче, а слабија него што ће бити сутра.


Брнабић је на свечаности у Прокупљу, где је одржана седница Владе, поручила да је стати пред овај споменик, пред 1.300 мртвих, шест и по хиљада рањених, пред историју, пред Србију за коју су се борили, више од части, више од обавезе.

То је тренутак апсолутне покорности пред онима који су нас учинили непокоренима, пред онима који су нас научили правом значењу речи слобода. Дуг који имамо је ненаплатив и вечан, истакла је премијерка.

Председница Владе је указала на то да су нам наши најславнији преци показали два пута – један да стално жалимо и сажаљевамо себе и други да дамо све од себе, као што су они дали.

За њих, данас, ми војујемо, мир. За њих ми данас немамо више права да се са било којом главом играмо. Потребне су нам, више него икада, не да гину, него да живе, мисле, верују, надају се, стварају, планирају, воле, гледају, сањају, и заслуже све оно што је, за њих, овај гвоздени, вечни пук, освојио, истакла је Брнабић.

Премијерка је навела да се слобода само једном осваја крвљу, челиком и славном смрћу, а да је после паметни народи цене, чувају и живе, улажу у њу свој труд, рад и знање да би за будуће генерације слобода и мир били сигурни и вечни.


Према њеним речима, Србија данас своју слободу брани сваким путем који изгради, фабриком, школом, болницом коју отвори, сваком рођеном бебом и младом особом која има разлог да остане.

Ко, када стане пред споменик у Прокупљу и пред животе који су пали да бисмо данас имали мир и слободу, има право да не пружи све од себе и не уради нешто за Србију, за себе, за своју породицу, запитала је председница Владе.

Ко сме да одустане од јаче, боље Србије, која изнад свега цени мир, труд, знање, упорност, која поштује старије и даје подршку младима, која поштује различитости, верује и брани принципе, верује у себе и помаже другима, рекла је Брнабић.

Она је нагласила да смо кренули путем да од некадашњих непријатеља направимо пријатеље, што је и део нашег дуга према Гвозденом пуку, којем су се и непријатељи дивили.

Премијерка је истакла да је Гвоздени пук победио непријатеље срцем, гвожђем и чашћу, оном коју је Србија данас вратила и због које се поново чује српска реч.

Баш као и наша воља, да ова земља живи, да ова Топлица живи, да рађа нове јунаке, гвоздене људе, нове пукове, али не за ровове и блато, него за путеве и школе. За све оно што слобода и треба да буде, поручила је премијерка.


Брнабић је истакла да данас ми имамо обавезу да остваримо оно што су хтели и за шта су живот дали припадници у Гвозденом пуку.

Хвала нашем Гвозденом пуку на слободи, на миру који данас живимо. И хвала свима који у Србију верују, који Србији дају, који се за Србију труде, трудећи се и верујући у себе, закључила је Брнабић.

Споменик Гвозденом пуку су, уз интонирање песме "Тамо далеко" и присуство великог броја грађана, открили председница Владе и градоначелник Прокупља Александар Симоновић.

Други пешадијски пук српске војске, познатији по свом називу "Гвоздени", учествовао је у ратовима од 1912. до 1918. године, а у историју је ушао због јунаштва, којим је задивио и скоро све савезничке војске и њихове војсковође, владе и народе.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs