У Глини завршена ексхумација српских жртава "Олује"

Београд, 21. април 2017. године – Комисија за нестала лица Владе Републике Србије саопштила је да су надлежни органи Хрватске данас завршили процес ексхумације посмртних остатака жртава српске националности страдалих у акцији хрватске војске и полиције "Олуја" на Новом гробљу у Глини.

У саопштењу се наводи да је процес ексхумација на овом гробљу трајао четири дана и да је укупно ексхумирано 36 посмртних остатака.

Од тог броја, посмртни остаци 27 лица су мушког пола, шест лица су женског пола, ексхумирано је и једно дете, а за посмртне остатке два лица није било могуће одредити пол.

Од свих ексхумираних посмртних остатака узети су узорци за ДНК анализу, посмртни остаци су прописно обележени и потом превезени у Завод за судску медицину и криминалистику Медицинског факултета у Загребу на даљу обраду, где ће бити одложени до идентификације и сахране у складу са жељама које су изразиле породице.

Све време трајања ексхумацијама је присуствовао стручни тим Комисије за нестала лица Владе Републике Србије.

Кроз овај процес, из регистрованих, масовних и појединачних гробница на територији Хрватске, од 2001. до 2017. године, ексхумирани су посмртни остаци 1.371 жртве српске националности, а посмртни остаци 919 идентификованих жртава предати су породицама ради сахране, подсећа се у саопштењу.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=291223
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs