Дуга историја пријатељских руско-српских односа

Београд, 21. април 2017. године – Директор Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије Сузана Пауновић оценила је данас да је Србија посебно поносна што је традиција руско-српских односа дуга и одувек пријатељска.


Пауновић је на XI регионалној конференцији руских сународника који живе у 27 европских земаља рекла да су хиљаде професора универзитета, архитеката, инжењера и других стручњака дошли почетком двадесетих година прошлог века у Србију и у сваком погледу је обогатили - од архитектуре, преко балета до универзитета.

Огроман је допринос Руса српској култури и генерално друштву, истакла је Пауновић.

Она је навела да сарадња наших земаља и влада, као и деловање великог броја културних, привредних и других удружења доприносе да наши односи буду још ближи, а кроз историју међусобних односа смо показали колика је повезаност наших братских народа важна и колико желимо да је негујемо и јачамо.

Према њеним речима, у Србији убедљиво преовладавају идеје суживота, међусобног уважавања и поштовања права на различитости.

Наш етнички мозаик заиста се са правом може назвати сложним. То јесте права реч. Упркос огромним искушењима у претходним деценијама Србија је успела да сложно са својим грађанима, већином и мањинама, сачува своју разноликост, своју мултикултуралност и различитост. Тај однос спрског народа према различитом је наш велики капитал, оценила је Пауновић.

Она је упознала учеснике конференције да Србија има напредан правни оквир који на веома добар начин регулише заштиту права националних мањина.

То је чињеница на коју смо, ми у Србији, веома поносни, додала је она.

Директор Канцеларије за људска и мањинска права је истакла да стални напредак Србије у области унапређења и заштите права националних мањина, који је из године у годину присутан, говори да смо развили успешан механизам који је потребно чувати, али и стално унапређивати.

У Србији живи око 7 милиона грађана, а од тог броја око 13 одсто су припадници националних мањина. Имамо 21 национални савет националних мањина. Поносни смо што преко 60.000 деце има наставу на свом матерњем мањинском језику. Влада Србије сарађује са националним саветима као њихов искрени и поуздани партнер, напоменула је директор Канцеларије за људска и мањинска права.

Пауновић је закључила да данас, можда више него икада, постоји потреба да још више сарађујемо у областима које су од виталног значаја за наше земље, а Србија и спрски народ подржавају сваку иницијативу која има за циљ промоцију дијалога и даље јачања наше сарадње.

Конференцији су присуствовали амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин, помоћник градоначелника Града Београда Борко Милосављевић, представници Министарства спољних послова Руске Федерације, посланици руске Думе, представници градских власти Москве и Санкт Петербурга, као и чланови Координационог савета руских сународника Србије.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=291269
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs