За прекограничне пројекте са Хрватском 17,2 милиона евра

Нови Сад, 14. јул 2017. године – У Новом Саду су данас потписани уговори за пројекте у области заштите животне средине, социјалне заштите, образовања и привредног развоја у оквиру Interreg IPA програма прекограничне сарадње Хрватска–Србија, укупне вредности 17,2 милиона евра.

Фото: tanjug.rs

Реч је о девет уговора, од укупно 23, колико је одобрено за финансирање из Првог јавног конкурса за прикупљање предлога за пројекте у оквиру поменутог програма, који је Европска комисија одобрила за период 2014–2020. године.

Представник Министарства за европске интеграције Владе Србије Михајило Дашић рекао је да је данашњи догађај на практичан начин показао како функционише партнерство Владе Србије и локалних самоуправа са Европском унијом у спровођењу пројеката важних за грађане, регион и земљу у целини.

Покрајински секретар за регионални развој и међурегионалну сарадњу Војводине Огњен Бојић апеловао је на то да се припремају пројекти, јер једино тако могу да се привуку средства иностраних фондова.

Бојић је упозорио на то да након потписивања уговора следи тежи део посла, а то је имплементација, што подразумева да средства морају да се утроше.

Од девет потписаних уговора у седам су партнери са српске стране покрајинске институције.

Помоћник министра за регионални развој и ЕУ фондове Хрватске Кристина Билић нагласила је да ће овај билатерални програм, чија је вредност већа од 34 милиона евра, омогућити наставак досадашњих и развој нових облика сарадње, али и јачање добросуседских односа у целом пограничном подручју.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=297133
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs