Наставак решавања питања технолошких вишкова у просвети

Београд, 17. јул 2017. године – Министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Младен Шарчевић разговарао је данас са представницима синдиката у просвети на тему технолошких вишкова и отпремнина.


Састанку су присуствовали представници Синдиката образовања Србије, Уније синдиката просветних радника Србије, Гранског синдиката просветних радника Србије "Независност" и Синдиката радника у просвети Србије.

Шарчевић је у разговору истакао да је ресорно министарство, у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе, у буџету за ову годину предвидело 1.200 отпремнина како би се решио проблем једног броја радника за чијим је ангажовањем престала потреба.

Он је рекао да је пројекција Међународног монетарног фонда (ММФ) о вишку броја запослених у просвети сведена на разумну меру, уз напомену да је чињеница да се одређен број радних места прикрива и да постоји неконтролисано запошљавање на основу уговора на одређено време.

Представници синдиката су се сложили са тим да се проблем технолошких вишкова мора решавати и да су отпремнине део тог решења, и указали на то да је потребно спречити све евентуалне злоупотребе приликом гашења радних места и исплата отпремнина.

Шарчевић је нагласио да је заједнички рад Министарства и синдиката на збрињавању технолошких вишкова у претходној школској години показао да је ефикасна међусобна сарадња могућа.

Та пракса ће бити настављена и у новој школској години. Нови образовни профили захтевају нова радна места, док ће профили за које ученици нису показали интересовање, а самим тим и те радне позиције, престати да постоје, закључио је министар.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=297319
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs