Јоксимовић и Ђорђевић разговарали са делегацијом Фронтекса

Београд, 17. јул 2017. године – Министар за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић састали су се данас са делегацијом Агенције Европске уније за европску граничну и обалску стражу – Фронтекс.


На састанку је разговарано о будућој сарадњи која, пре свега, подразумева техничку подршку, али и анализу ризика, заједничке операције и брзу реакцију у ситуацијама у којима су државе ЕУ и оне које се налазе у процесу приступања угрожене приливом миграната са Блиског истока и других подручја.

Јоксимовић и Ђорђевић су истакли да ће Србија, као и до сада, бити поуздан партнер који ће активно сарађивати са Европском унијом у свим питањима од значаја за управљање миграцијама.

Они су навели да су припадници Министарства унутрашњих послова и Министарства одбране обучени и оспособљени за то да самостално, ефикасно и у координацији са Фронтексом и суседним државама одговоре на све изазове миграција, како на просторима држава чланица ЕУ, тако и у земљама кандидатима за чланство.

Јоксимовић и Ђорђевић су поручили да ће Влада Србије пружити сву логистичку и осталу подршку особама којима је помоћ неопходна, а у смислу обезбеђивања смештаја, исхране, праћења здравственог стања и других потреба, све док буду на њеној територији.

Делегација Фронтекса изнела је уверавања да ће наставити да пружа сву потребну помоћ Србији у решавању проблема који су изазов и за ЕУ и за Србију.

Такође, они су исказали захвалност Србији на досадашњим успешним и превентивним активностима које се односе на мигрантску кризу.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=297327
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs