Додатно јачање сарадње МУП-а и Фронтекса

Београд, 17. јул 2017. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић најавио је данас да ће се Србија и то министарство додатно заложити за интензивнију сарадњу са Европском агенцијом за граничну и обалску стражу (Фронтекс) у наредном периоду.


Стефановић је у разговору са извршним директором Фронтекса Фабрисом Леђеријем оценио да је упућивање официра за везу те агенције у Београд, који ће имати мандат за све државе западног Балкана, јасан сигнал ЕУ да постоји спремност за додатно јачање већ постојеће сарадње.

Он је указао на то да интензивнија сарадња у наредном периоду подразумева више заједничких активности, а све у циљу веће безбедности свих грађана Србије и Европске уније.

Леђери је нагласио важност сарадње са Србијом и посебно похвалио учешће у регионалном систему раног упозоравања, као и достављање свих информација посредством мреже за анализу ризика.

Стефановић и Леђери су констатовали висок степен сарадње МУП-а и Фронтекса, посебно у домену анализе ризика од миграторних кретања.

На састанку је указано на то да се радни аранжман спроводи без већих проблема и да МУП учествује у акцијама којима координира Фронтекс, као и да се у континуитету спроводе све активности предвиђене регионалним и ИПА пројектима, у којима та агенција учествује као имплементациони партнер.

Стефановић и Леђери су, говорећи о приступном процесу Србије Европској унији и спровођењу активности из Поглавља 24 – правда, слобода и безбедност, оценили да је Министарство унутрашњих послова на добром путу у испуњавању обавеза предвиђених европском агендом.

Такође, истакнуто је да је неопходно уложити још доста напора у наредном периоду, што ће захтевати блиску сарадњу МУП-а и Фронтекса.

На састанку је било речи и о унапређењу сарадње Министарства унутрашњих послова са овом специјализованом агенцијом Европске уније након усвајања нове уредбе Европског парламента и Савета којом је проширена њена надлежност, као и о унапређењу размене информација и пројектних активности, наводи се у саопштењу Министарства унутрашњих послова.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=297332
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs