Ујединити знања и способности у циљу боље заштите животне средине

Београд, 17. јул 2017. године – Министар заштите животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван најавио је данас да ће главне области деловања новоформираног министарства бити рад на решавању питања отпада, отпадних вода, ремедијације земљишта, пошумљавања и превентиве бујичних поплава и ерозије.

Триван је на седници Одбора за заштиту животне средине Скупштине Србије истакао да ниједан проблем у заштити животне средине нико не може да реши сам.

Према његовим речима, зато ће главни механизми деловања Министарства бити тесна сарадња са свим релевантним чиниоцима – од Скупштине Србије, преко локалних самоуправа, Привредне коморе Србије, надлежних институција, невладиног сектора, до медија.

Морамо сви заједно да радимо на питањима заштите животне средине и да ујединимо знања и способности које наша земља има. Ово је веома комплексна област, која прво изискује озбиљну и свеобухватну анализу стања, а затим и огромна новчана средства, указао је он.

Министар је нагласио да Србија нема довољно средстава, због чега је потребно осмислити пројекте који могу да буду реализовани уз помоћ фондова Европске уније.

Он је упозорио на то да рокови за примену еколошких стандарда ЕУ у Србији морају бити реални и достижни, јер у супротном, нити ћемо земљу довести у ред, нити испунити обавезе које смо преузели и може се догодити да наша земља плаћа пенале због тога.

Триван и чланови Одбора за заштиту животне средине постигли су договор о начинима сарадње Министарства и тог тела.

Заједнички је оцењено да су питања заштите животне средине међу приоритетима Србије.

Посланици су изразили задовољство због тога што је формирано посебно министарство које ће се бавити заштитом животне средине.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=297368
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs