Ревитализација села задатак од општег националног значаја

Богатић, 10. август 2018. године – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа Милан Кркобабић изјавио је данас да је очување и ревитализација села задатак од општег националног и друштвеног значаја и питање које захтева јединствени приступ.

Фото: Ристо Костов

Кркобабић је током посете општини Богатић, једној од осам општина Мачванског управног округа, поручио да села и мале средине заслужују исти третман као велики градски центри и да је опредељење Владе да дефинише једну нову политику равномерног регионалног развоја и све оно што институционално мора да је прати.

Та нова политика треба да буде синтеза више различитих политика које морају да се сусрећу и пресецају, а не да иду паралелно, да би читав тај концепт био применљив на терену, указао је министар.

Он се у згради општине Богатић састао са челницима ове и других општина овог управног округа, представницима стручних служби за пољопривреду, директорима задруга и задругарима.

Кркобабић је подсетио на то да су потенцијали Мачве, осим сточарства и ратарства, природни геотермални извори, капацитета и до 4.000 литара у секунди, што је еквивалент вредности 30 тона нафте, те да је велика штета да таква природна богатства остају неискоришћена.

Министар је упутио позив мештанима ових крајева да осим пољопривредних, образују и задруге у сектору туризма и угоститељства.

Фото: Ристо Костов

Председник општине Богатић Ненад Бесеровац изразио је захвалност Кркобабићу на посети, и рекао да 30.000 хектара обрадивих површина Мачве чека на удруживање малих произвођача јер на данашњем тржишту не постоји гарантована откупна цена, а велики трговински ланци и у мањим местима траже квалитет, али и континуитет.

Бесеровац је рекао да ће само удружени моћи да се изборе, и потврдио да ће на путу удруживања бити снажна подршка у име локалне самоуправе.

Свој стручни допринос састанку дали су члан Академијског одбора за село САНУ Бранислав Гулан, народни посланик Борислав Ковачевић, председник Задружног савеза Колубарског и Мачванског округа Маленко Мајсторовић и доајен задругарства Младен Игњатовић.

Кркобабић је након завршетка састанка обишао газдинство „Гачића магаза“, власника Зорана Гачића који се бави производњом више врста воћа и поврћа и има прераду својих производа у џем, слатко, ајвар, ликере, ракије и вино. Добитник је награде за најбоље купиново вино на сајму етно хране и пића у Београду 2014. године.

Ове године у буџету Републике Србије планирано је нових 825 милиона динара намењених задругарству, а конкурс за доделу тих бесповратних средстава је у току и траје до 15. августа 2018. године за старе и новоосноване задруге и до 15. септембра за сложене задруге.

Старим задругама намењено је до 15 милиона динара, новооснованим (оне које су основане 2017. и 2018. године) до 7,5 милиона динара, а сложеним задругама, као новини на територији Србије, до 60 милиона динара.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=328510
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs