Немачка подржава Србију у јачању владавине права

Београд/Берлин, 13. септембар 2018. године – Министар правде у Влади Републике Србије Нела Кубуровић разговарала је у Берлину са министром правде СР Немачке Катарином Барли о досадашњој подршци коју Немачка пружа Србији на путу евроинтеграција, али и о будућој сарадњи двеју земаља у области правосуђа.


Барли је оценила да је Србија остварила значајан напредак на пољу владавине права и учинила важне кораке на путу евроинтеграција, додавши да је Немачка спремна да и даље пружа подршку нашој земљи, посебно у борби против корупције.

Саговорнице су закључиле да је неизбежна сарадња правосудних органа двеју земаља, а посебно када је реч о борби против корупције и организованог криминала, и то кроз рад заједничких истражних тимова.

Кубуровић је истакла да Србија континуирано ради на јачању и превенције и репресије када су у питању корупција и организовани криминал, а да су нови закони – о борби против корупције и о лобирању, који ће се наћи у скупштинској процедури током јесени, управо једна од мера које представљају јачање капацитета у борби против корупције.

Она је подсетила на то да усвајањем ових закона Србија испуњава и своје обавезе које су предвиђене Акционим планом за Поглавље 23.

Током састанка, Кубуровић је подсетила на то да Немачка и кроз пројекте пружа значајну подршку Министарству правде, а посебно је нагласила изузетну сарадњу коју то министарство има са Немачком организацијом за међународну сарадњу – GIZ.

Србија је, како је истакла, имала снажну подршку од стране GIZ-а приликом увођења јавнобележничког система, али и у јачању извршитељске професије у Србији.

Она је изразила задовољство због тога што је у току реализација и три нова пројекта која подржава Немачка, а која су усмерена на унапређење управног судства, јачање затворског система, као и борбу против корупције.

Кубуровић и Барли су оцениле да су односи двеју земаља на изузетном нивоу и најавиле да ће сарадња Србије и Немачке, посебно у области правосуђа, бити још боља, наводи се у саопштењу Министарства правде.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=330526
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs