За информисање на језицима националних мањина 21,8 милиона динара

Београд, 13. септембар 2018. године – Министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Бранко Ружић потписао је данас са представницима организација и установа уговоре о коришћењу средстава из Буџетског фонда за националне мањине, у вредности од 21,8 милиона динара.

Фото: Танјуг
Ружић је након потписивања уговора за финансирање 74 пројекта националних мањина објаснио да су ти пројекти намењени информисању на језицима националних мањина, што је и био предлог националних савета националних мањина.

Уверен сам у то да ће кроз област информисања заживети још јаче баштињење и традиција свега онога што националне мањине као драгоценост српског друштва носе, подвукао је министар.

Он је подсетио на то да је Министарство Буџетски фонд активирало, након 15 година, прошле године, када је подржало 25 пројеката, уз напомену да је за пројекте у овој години обезбеђено 12 пута више средстава.

Ружић је навео да за ресорно министарство ова година представља "годину националних мањина", будући да је усвојен сет мањинских закона, али и добијене похвале од међународних институција, као и од високог комесара за националне мањине ОЕБС-а Ламберта Занијера.

Министар је упутио позив свим припадницима националних мањина у Србији да искористе своје активно или пасивно бирачко право и да узму учешће на изборима 4. новембра за савете националних мањина.

На тај начин, како је нагласио, мањине ће ојачати и структурално и квалитативно састав савета националних мањина, поручивши да ће Србија наставити законски да унапређује ту област, која је до те мере већ унапређена да превазилази стандарде који постоје у земљама ЕУ.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=330563
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs