УСАИД наставља да подржава реформе у Србији

Београд, 11. октобар 2018. године – Министарка за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са новим директором Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) у Србији Мајком де ла Росом о сарадњи наше земље и те агенције.

Фото: Танјуг

На састанку је посебно било речи о развојној помоћи и бесповратним средствима којима ће САД наставити да подстичу увођење европских норми у нашој земљи.

Јоксимовић је објаснила да је досадашња помоћ УСАИД-а била усмерена ка конкретним пројектима, попут јачања локалне самоуправе и стварања услова за локални економски развој, односно реформу правосуђа и подршку Србији на путу европских интеграција.

Министарка је подсетила на то да су се САД, са до сада издвојеним бесповратним средствима, потврдиле као један од највећих донатора у процесу реформи.

Она је, у том контексту, издвојила подршку развоју малих и средњих предузећа, посебно у јужној и југозападној Србији, где је сконцентрисан део неразвијених општина, а која би требало да буду основ за успостављање одрживог регионалног, економског развоја и напретка.

Де ла Роса је похвалио чињеницу да су до сада издвојена средства коришћена на транспарентан и ефикасан начин, односно да су употребљена управо тамо где је било намењено и да су остварени добри резултати.

Он је потврдио да ће САД наставити да подржавају реформе у Србији са намером да стимулишу конкурентност привреде, унапреде област владавине права и борбу против корупције, односно повећају ефикасност државних институција, наводи се у саопштењу Министарства за европске интеграције.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=333248
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs