Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Састав
Председник Владе Републике Србије
Генерални секретар
Потпредседници и министри
Скупштина

Најаве и обавештења

Почетна страна > Влада

Влада

Програм за сигурну и просперитетну Србију


Београд, 9. август 2016. године – Председник Владе Републике Србије и мандатар за састав нове владе Александар Вучић представио је данас пред посланицима Народне скупштине на посебној седници, програм нове владе, садржан у десет тачака.

Прва тачка програма односи се на позицију Србије у свету, на њен пут ка ЕУ, на очување независности и неговање добрих и традиционалних односа са искреним пријатељима у свету.

Премијер је оценио да динамика приступања ЕУ утиче на реформе, али и на раст инвестиција.

Сходно томе, како је нагласио, потребно је на почетку мандата направити интензивне консултације на највишем нивоу (Србија–ЕУ) у вези с амбициозним (неформалним) календаром отварања и затварања свих 35 поглавља, а на бази тог плана свако министарство би било у обавези да спроводи своје активности. Циљ би требало да буде затварање свих преговарачких поглавља до краја мандата Владе, 2019. године.

Европска унија, подсетио је мандатар, је најважнији трговински партнер Србије, с учешћем од 63,6 одсто у укупној трговини са светом.

Влада ће, рекао је Вучић, наставити да води проактивну, јасно профилисану и осмишљену спољну политику, која доприноси бољем позиционирању Републике Србије на регионалном, европском и ширем међународном плану. Република Србија ће, као и до сада, остати чврсто опредељена за мир, јачање сарадње, поверења и добросуседских односа као важних претпоставки безбедности и просперитета.

Премијер је нагласио да питање Косова и Метохије несумњиво остаје велики изазов и у мандату ове Владе.Нећемо признати једнострано проглашену независност наше јужне покрајине, али ћемо у интересу регионалне стабилности и што бољих српско-албанских односа наставити дијалог Београда и Приштине. У том процесу ћемо учествовати на одговоран и транспарентан начин, а сви договори ће, као и до сада, бити доступни јавности.

Друга тачка програма је макроекономска стабилност, радна места и снажнија привредна активност.

Премијер је подвукао да је истрајавање на плану постизања одрживе фискалне позиције императив и у наредном периоду. Ванредно добри резултати на овом плану из претходног периода дају простор да се у наредном периоду много више посветимо програмима који ће повећати конкурентност привреде и створити радна места и бољи живот грађана, нагласио је он.

Кључни задатак Владе у првих 100 дана, додао је Вучић, јесте спровођење мера фискалне политике којима ће се осигурати испуњење постављених буџетских циљева у 2016. години.

Стабилност, економска, регионална и политичка су услов за нове инвестиције. Без стабилности не би било страних инвестиција. Без стабилности се чак и домаћи инвеститори одлучују да новац улажу негде другде.

Премијер је подсетио на то да је у протеклих 27 месеци присуствовао отварању 38 нових фабрика или погона у Србији. То је више од једне фабрике месечно. То значи на десетине хиљада радних места. А та радна места повлаче још других радних места у економском ланцу, нагласио је он.

Вучић је рекао да је у претходне две године стопа незапослености пала за 5,3 одсто тако да с правом очекујемо да ће Србија до краја мандата ове Владе имати једну од најнижих стопа незапослености у региону.

У наредном периоду, како је нагласио, намеравамо да реформишемо читав систем науке у Србији како бисмо повећали укупне ресурсе које је сектор истраживања и развоја у стању да привуче, пре свега својом конкурентношћу, с једне стране, али и осигурали да за уложени новац производимо најбоље научне резултате.

Пословно окружење, правна сигурност, јачање институција и ефикаснији јавни сектор, је трећа тачка програма будуће владе.

Поуздан, предвидив и јасан правни и административни оквир пословања, који обезбеђује правну сигурност и не поставља непотребне препреке пословању, од изузетног је значаја за привредни развој, нагласио је Вучић.

Потребне су нам јаке институције, јавни сектор који олакшава, а не који отежава свакодневни живот пословних људи и грађана. Само у стабилном пословном окружењу можемо да рачунамо на стабилан прилив инвеститора и задржавање постојећих, поручио је он.

Он је даље нагласио да је за добар пословни амбијент, али и за сигурност сваког грађанина, потребно да Србија има ефикасан правосудни систем.

Неопходна је реформа великих државних система и завршетак приватизације како би се растеретило тржиште од уплива државе, омогућило финансијски одрживо пословање без оптерећења за буџет и обезбедила квалитетнија услуга грађанима.

Четврта тачка програма односи се на инвестиције којима ће се доћи до снажне пољопривреде и одрживог села.

Вучић је рекао да имајући у виду значај пољопривреде за националну економију у којој учествује са 10% у БДП-у, 21% у извозу и 20% у радној снази, успешан одговор овим изазовима је императив.

Новим и одлучним реформским мерама, буџетском подршком, снажном
економском политиком и трговином, додао је, покренућемо пољопривреду и активирати потенцијале да хранимо свет.

Повезивање са другим тржиштима у региону и свету, регионално чвориште за услуге, је пета тачка програма.

Улагање у инфраструктуру није трошак него инвестиција за будућност, нагласио је премијер и додао да смо у 2015. повећали улагања у капиталне пројекте на 2,9 одсто БДП-а, а у наредном периоду планирамо још више да повећамо ту врсту потрошње и још више подстакнемо раст БДП-а.

У наредне четири године не само да ћемо завршити пројекте које смо започели, већ ћемо улагати у изградњу нових путева и ауто-путева и унапредићемо стање наше железничке инфраструктуре, нагласио је Вучић.

Шеста тачка програма односи се на реформу образовања и на омладинску политику.

Усредсредићемо се на успостављање националног оквира квалификација који би требало да обезбеди евиденцију образовних профила потребних на тржишту рада како би се образовни програми прилагођавали потребама тржишта рада, али и обезбедило признавање и препознавање вештина и знања стечених ван формалног образовања, рекао је премијер.

Он је додао да ће се промовисати омладинско и социјално предузетништво, успостављати бизнис инкубатори и центри за унапређење предузетништва, ученичке и омладинске компаније.

Радићемо, нагласио је, на поједностављењу пословања младих предузетника и на успостављању Националног програма стручних пракси.

Седма тачка програма односи се на здравствену заштиту.

Вучић је рекао да ће се Влада у наредном периоду, како би учинила да наш систем здравствене заштите буде бољи, усредсредити на доступност и капацитете здравствене заштите, ефикаснију и квалитетнију услугу и бољи систем превенције.

Осим тога, Влада Србије фокусирана је да у наредном периоду обезбеди нову и савремену дијагностичку опрему, као што су скенери, магнетне резонанце и апарати за ултразвук за све здравствене установе у Србији.

Међу приоритетима здравственог система Србије у наредном периоду, како је нагласио, свакако ће бити континуирано спровођење скрининг програма и побољшање превентиве на свим нивоима.

Осма тачка програма су људска права, брига о наталитету и социјална одговорност – подршка онима којима је то најпотребније кроз праведнији систем.

Привреда и цивилни сектор, оценио је Вучић, не могу бити само посматрачи, већ равноправни партнери у целокупном реформском процесу, од његовог осмишљавања до спровођења.

Цивилни сектор у Србији је до сада показао да захваљујући свом
знању, искуству и способности да се дотакне свих проблема савременог српског друштва, поседује велики потнцијал да буде овакав партнер Влади и јавном сектору у реформском процесу, нагласио је он.

Ова влада, како је додао, жели са традиционалним црквама и верским заједницама, да унапређује дијалог и сарадњу како би изазове 21. века, заједничким напорима предупређивали и савладавали.

Србија је заједничка кућа у којој као породица живе већински српски народ и многобројне заједнице различите националне припадности, од којих је двадесет и једна – користећи управо могућности које им пружа српско законодавство – основала национални савет као институцију која конкретно и оперативно доприноси сталном унапређују гарантованих права на самоуправу у култури, образовању, информисању, службеној употреби језика и писма.

Реалност климатских промена – управљање ризицима од елементарних непогода, животна средина и енергетска стабилност је девета тачка програма.

Премијер је подсетио на то да су мајске поплаве из 2014. године затекле Србију без система који би омогућио да држава на адекватан, брз и одговоран начин одговори на потребе грађана настале услед дејства природе.

Законом о обнови након елементарне и друге непогоде, који је усвојен у децембру 2015. године, а који је заменио посебан Закон о отклањању последица поплава из маја 2014, на одржив начин је решено питање сваког будућег процеса обнове, истакао је премијер.

Борба против криминала и корупције, је последња, десета тачка програма нове владе.

Премијер је подсетио на то да се држава у претходне две године директно ухватила укоштац с криминалом. Смањили смо стопу општег криминала за више од 8,6 одсто. То значи 16.700 мање кривичних дела, односно 23,5 одсто мање убистава. То значи да су наше улице безбедније, а наши грађани боље заштићени, нагласио је Вучић.

Нисмо се зауставили на борби против уличног криминала, такође се боримо и против привредног криминала, па чак и технолошког, који смо смањили за 19 одсто.

Србија успешно примењује своју Стратегију за борбу против корупције из 2013. године, а у међувремену Влада је усвојила и Акциони план за Поглавље 23, у оквиру којег постоји део који предвиђа мере борбе против корупције, рекао је Вучић презентујући програм нове владе.

  Експозе председника Владе Републике Србије Александра Вучића (9. август 2016.)

Експозе

Архива експозеа
Експозе председника Владе Републике Србије Александра Вучића (9. август 2016.)
Експозе председника Владе Републике Србије Александра Вучића (27. април 2014.)
Експозе председника Владе Републике Србије Ивице Дачића поводом избора нових чланова Владе (30. август 2013.)
Експозе Ивице Дачића, мандатара за састав Владе Републике Србије (26. јул 2012.)
Експозе председника Владе Републике Србије Мирка Цветковића (14. март 2011.)
Експозе председника Владе Републике Србије Мирка Цветковића (7. јул 2008.)
Експозе председника Владе Републике Србије Војислава Коштунице (15. мај 2007.)
Експозе председника Владе Републике Србије Војислава Коштунице (2. март 2004.)

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs