Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Сарадња са УСАИД-ом унапредила привредни амбијент

Сарадња са УСАИД-ом унапредила привредни амбијент

Београд, 16. новембар 2017. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић поручила је данас да су сарадња привреде и државе и политичка воља за спровођење реформи кључни за бржи привредни раст и економски развој Србије.


Михајловић је, поводом обележавања завршетка Пројекта за боље услове пословања – УСАИД БЕП “Седам година реформи за боље услове пословања”, изразила очекивање да ће сарадња са УСАИД-ом бити настављена, будући да има још пуно тога што можемо од њих да научимо.

Србија је показала да може заједно са својим партнером, односно Владом САД, да направи одређене искораке у области привредног развоја, не само у области доношења закона, већ и у томе како да помогне привреди која треба да нам омогући виши привредни раст, указала је она.

Михајловић је изразила уверење да ће и ова и све будуће владе радити још брже на решавању проблема на које указују привредници.

Испред нас је наставак реформи и у оним областима у којима смо, у сарадњи са УСАИД-ом, већ направили помаке. Морамо учинити све да имамо електронски катастар и електронске просторне планове, али и постићи даљи напредак у планирања буџета, рада инспекција и у другим областима, како бисмо имали још више нових компанија и радних места, закључила је она.

Амбасадор САД у Србији Кајл Скот рекао је да је УСАИД Пројекат за боље услове пословања пример успешног партнерства Владе, приватног сектора и цивилног друштва, да раде заједно и решавају проблеме привреде.

Уверен сам у то да ће УСАИД Пројекат за боље услове пословања дуго бити повезиван са напретком у Србији јер, иако је вредност пројекта од 19 милиона долара мала у односу на укупну помоћ САД Србији од 2000. године, њиме је остварен трајан утицај на побољшање пословног окружења у Србији, нагласио је он.

Амбасадор је подвукао да је економски Србија данас у бољој позицији, што се потврђује растом БДП-а, смањењем незапослености, чему су допринела бројна унапређења у пословном окружењу на којем се радило у оквиру УСАИД БЕП пројекта.

Скот је оценио да је то један од најуспешнијих програма подршке који су САД реализовале са Србијом.

Он је подсетио на то да је циљ био да привредници укажу на то са којим се проблемима суочавају како би се са Владом то решило, што је допринело измени закона и прописа.

Скот је, говорећи о наметима за привреду у Србији, рекао да је у оквиру тог програма већ скинуто приближно 130 парафискалних намета.

Ипак, многи парафискални намети нису на републичком нивоу, већ на нивоу локалних самоуправа. Имамо још много тога да урадимо кроз наш следећи програм за економски развој у овој области, поручио је амбасадор.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs