Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Гвинеја Бисао није признала Косово

Гвинеја Бисао није признала Косово

Београд, 17. новембар 2017. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да Гвинејa Бисао никада није признала независност Косова и да му је то данас потврдио председник Владе те земље Умаро Сисоко Ембало.

Фото: Танјуг

Ембало, који борави у званичној посети нашој земљи, је на заједничкој конференцији за новинаре са Дачићем, након њиховог сусрета, рекао да никада није видео ниједан папир о признању Косова, потврдивши да Гвинеја Бисао подржава територијални интегритет и суверентитет Србије.

Дачић је истакао да је хтео да јавност од председника Владе Гвинеје Бисао чује да та држава није признала независност Косова и да је то потврда да се на списку земаља које су признале независност Косова, а које истиче Приштина, налазе и оне земље које то никада нису учиниле.

Он је такође нагласио да питање правно обавезујућег документа са Приштином, о којем се много говори последњих дана, није ново, већ да је то познато још од отварања преговора са ЕУ, с тим што мало ко зна шта треба да буде садржај тог документа.

Први потпредседник Владе је указао на то да су велике разлике у схватању Приштине у вези са тим обавезујућим документом, и онога што је став ЕУ, која је, како наглашава, статусно неутрална.

Сигуран сам да ће бити притисака за признање Косова, није лако, али наша позиција је јасна – отворени смо за дијалог, али не за једностране одлуке, поручио је Дачић, додавши да вероватно у нечијим главама стоји да Србија треба да призна Косово, али да од тога нема ништа.

Дачић и председник Владе Гвинеје Бисао који борави у званичној посети нашој земљи, оценили су да две земље везује пријатељство које датира још из времена СФРЈ, као и да је то пријатељство потребно неговати.

Саговорници су постигли сагласност о томе да је поребно унапредити сарадњу двеју држава, да постоји доста простора за унапређење односа на свим нивоима, а поготово када је у питању економска сарадња.

Дачић, који је раније данас дочекао на Аеродрому “Никола Тесла” премијера Гвинеје Бисао, оценио је да је ова посета први корак у даљем јачању и интензивирању политичких и економских веза између две државе.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs