Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Сарадња са УАЕ на изградњи речних лука

Сарадња са УАЕ на изградњи речних лука

Београд, 23. мај 2018. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и председник компаније "Dubai Port World" султан Ахмед Бин Сулајем потписали су данас Меморандум о разумевању и сарадњи на пројектима развоја речних лука између Владе Србије и те компаније из УАЕ.

Фото: Танјуг

Михајловић је, на конференцији за новинаре одржаној у Прес сали Владе Србије, најавила да ће након 40 година држава почети да улаже у изградњу речних лука, а да су инвестиције вредне више од 200 милиона евра.

Она је нагласила да би ова компанија из Уједињених Арапских Емирата већ наредне године могла да почне да гради једну нову луку у Србији, а да ће студија изводљивости показати да ли ће њихова инвестиција бити у Новом Саду, Смедереву или Београду.

Компанија "Dubai Port World" потврдила је да је заинтересована за Луку Нови Сад, али и за друге пројекте у Србији, нагласила је Михајловић, додавши да је та компанија до сада управљала морским лукама и да је трећи оператер те врсте у свету.

Србија има компаративне предности због свог одличног положаја у овом делу Европе, навела је она и истакла да наша земља бележи пораст транспорта робе рекама, али да мора да се улаже у развој лука и интермодалних терминала да би се остварили још бољи резултати.

Према њеним речима, Србија и Уједињени Арапски Емирати имају узлазну путању у међудржавним односима, а пројекти у водном саобраћају додатно ће унапредити ову сарадњу.


Михајловић је напоменула да се у претходном периоду више водило рачуна о улагањима у путеве и пруге, док је водни саобраћај увек био помало са стране, али да је доношењем законског оквира за уређење лучке инфраструктуре припремљен терен за инвестиције у ту област, као и за убрзавање транспорта.

Ахмед Бин Сулајем је рекао да је почаствован тиме што је са Владом Србије потписао овај меморандум, који представља прекретницу за продубљивање сарадње Владе Србије и УАЕ.

Према његовим речима, та компанија се бави пре свега транспортом и заинтересована је да обавља речни транспорт српског извоза и увоза.
УАЕ и Србија имају традиционално добре односе, који су додатно побољшани захваљујући лидерима наших земаља, нагласио је он, изразивши наду да ће сарадња бити још боља.

Ахмед Бин Сулајем је такође навео да тај светски оператер жели да повеже Србију са остатком света водним саобраћајем, и потврдио да је та компанија заинтересована за учествовање у приватизацији Луке Нови Сад.

Компанија "Dubai Port World" управља са 79 лучких и континенталних терминала у 40 држава на шест континената, а њен прошлогодишњи приход премашује четири милијарде долара.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs