Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Успешна борба државе против трговине људима

Успешна борба државе против трговине људима

Београд, 5. јун 2018. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић поручио је данас да Србија стоји уз жртве трговине људима, да их неће оставити саме и да ће се увек трудити да их заштити и да им помогне, као и да ће снажно прогонити оне који се баве овим кривичним делом.


Стефановић је, отварајући конференцију поводом покретања пројекта „Од опасности до сигурности – унапређење заштите жртава трговине људима у Србији“, истакао да су припадници Министарства унутрашњих послова у првих пет месеци ове године били веома успешни у откривању ових кривичних дела.

Потпредседник Владе је прецизирао да је у том периоду идентификовано 12 жртава трговине људима, од којих је девет малолетно, и додао да су од укупног броја идентификованих жртава деветоро били држављани Србије.

Он је навео да је полиција ове године поднела 11 кривичних пријава против 22 особе због кривичног дела трговине људима.

У 2017. години идентификовано је 20 жртава трговине људима, од којих је 13 било малолетно. Свих 20 су били држављани наше земље. Полиција је током прошле године због кривичног дела трговине људима поднела кривичне пријаве против 24 особе, рекао је Стефановић.

Према његовим речима, у Србији, током мигрантске кризе, није забележен ниједан случај трговине људима везан за популацију миграната, што не значи да не треба да будемо опрезни. Видели смо да на миграторној рути постоје оваква кривична дела и да Србија може бити део у том ланцу.

Он је нагласио да је за успешну борбу против овог кривичног дела неопходно да друштво схвати да је то реалан проблем који постоји и код нас и да је због његове сложености потребна сарадња свих друштвених чинилаца.

Циљ нам је да заједнички радимо на превенцији, да учимо грађане какве све опасности ово кривично дело носи, али и да му се снажно супротставимо, појачамо патроле, спроводимо превентивне акције и хапсимо све оне који се баве трговином људима, поручио је Стефановић.

МУП посвећује посебну пажњу превенцији и едукацији, посебно најмлађих, објаснио је он и додао да су од почетка школске године, у оквиру предмета Основи безбедности деце, полицијски службеници у 1.226 основних школа одржали 5.038 предавања на тему превенције и заштите деце од трговине људима, кроз које је прошло око 95.000 ученика.

Министар је додао да је циљ да се најмлађима покаже да насиље, трговина људима и сви други облици криминалног деловања постоје у нашем друштву, али и да их научимо знању и вештинама како да се томе супротставе и да изградимо друштво које ће имати снажнији одговор на криминалне активности.

Стефановић је подсетио на то да су формирани посебни полицијски тимови у полицијским управама, како би се повећала ефикасност у откривању и процесирању трговине људима, да је успостављен Савет за борбу против трговине људима и усвојена стратегија из те области од 2017. до 2022. године.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић рекао је да од укупног броја идентификованих жртава трговине људима у последњих пет година у Србији жене и девојке чине готово 60 одсто.

Ђорђевић је указао на то да је сексуално ропство доминантан облик експлоатације, уз радну експлоатацију, нелегално усвојење, принуду на вршење кривичних дела, принуду на просјачење.

У великом броју случајева, како је навео, трговци људима су сродници, блиске особе или познаници жртве.

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кајл Скот рекао је да је трговина људима злочин који не познаје границе и може се наћи и у деловима света где га најмање очекујете, па и у САД.

Он је напоменуо да су САД 2000. године усвојиле Закон о заштити жртава трговине људима, као први свеобухватни акт који омогућава троструки приступ проблему – превенцију, заштиту и кривично гоњење, што је, како је навео, приступ за који се залажу свуда у свету.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs