Нулта толеранција према насиљу у породици

Чачак, 19. мај 2017. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас у Чачку да се у нашој земљи не толерише насиље у породици и да ће нови закон који регулише ову проблематику послати јасну поруку да насилник неће проћи некажњено или са благом казном.

Фото: mup.gov.rs

Стефановић је, отварајући радионицу "Спречавање насиља у породици – поступање надлежног полицијског службеника и сарадња са надлежним тужиоцем", истакао да је ове године у нашој земљи забележено смањење породичног насиља.

Од почетка године до данас, у односу на исти прошлогодишњи период, почињено је 266 кривичних дела мање, што показује да су активности које су до сада предузете у области спречавања насиља у породици дале одређене резултате, објаснио је он.

Према његовим речима, Закон о спречавању насиља у породици, који ће почети да се примењује од 1. јуна, поред репресивне, има и превентивну функцију.

Желимо, пре свега, да упозорењима и радом са потенцијалним извршиоцима кривичних дела учинимо да они то не постану, нагласио је Стефановић.

Људи морају да схвате да насиље у породици није одговор, а као друштво се морамо суочити са чињеницом да се та врста насиља дешава у готово у сваком од градова у нашој земљи, истакао је он, уз поруку да се са тим проблемом морамо озбиљно ухватити у коштац.

Стефановић је најавио да ће полицајци сачињавати анализе ризика и те процене укључивати у могућност да насилника удаље из куће како би заштитили жртву, чак и ако је он власник некретнине, што је и суштина закона.

Фото: mup.gov.rs

Више од 400 полицијских службеника ће, заједно са тужиоцима и судијима, учествовати у процесу обуке, али кроз њу ће на неки начин проћи и други полицајци који су се на терену већ сусретали са оваквим ситуацијама, а биће важна потпора као први ниво одбране жртве од насилника.

Према његовим речима, не постоји ништа што насилника може да заштити, ни положај, ни богатство, ни функција, а ни припадност неким органима који спроводе овај закон.

Декан Криминалистичко-полицијске академије (КПА) Горан Бошковић истакао је да ће кроз ове обуке полицијски службеници бити богатији за још једно искуство које ће им омогућити да се ефикасније супротставе и спрече насиље у породици.

Директор Правосудне академије Ненад Вујић указао је на то да та институција има добру сарадњу са КПА и МУП-ом, и најавио да ће кроз ове обуке бити учвршћена веза између локалних полиција, тужилаштава и судова, што је и суштина ефикасне примене Закона о спречавању насиља у породици.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=293306
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs